Het ontstaan

Boerderie Bewust

Boerderie Bewust is ontstaan door onze passie voor het houden van speciale runderen, te weten Aberdeen Angus runderen. We houden onze runderen op een bewuste manier. Dat is al begonnen bij het maken van een bewuste keuze voor het runderras: de Aberdeen Angus. Een soort rund dat zich kenmerkt door een gemoedelijk en nieuwsgierig karakter.

Onze runderen zijn sterk, gezond en genieten een natuurlijke levenswijze in een ruime en rustige omgeving. Wij verzorgen met passie een kwalitatief goed leven voor onze Aberdeen Angus runderen. Zo grazen ze bijvoorbeeld bijna het gehele jaar buiten in de bloem- en kruidenrijke graslanden van het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland.

Ook onze mannelijke Aberdeen Angus runderen lopen bijna het gehele jaar buiten. Doordat wij kwaliteit verkiezen boven kwantiteit, hebben al onze runderen veel ruimte, rust en beweging. Hierdoor kunnen ze op een vriendelijke, rustige en natuurlijke wijze groeien.

De kwaliteit en de pure, bijzondere smaak van ons Aberdeen Angus vlees weerspiegelt de waarde die wij hechten aan het verzorgen van een kwalitatief goed leven voor al onze runderen. Doordat we lokaal actief zijn, houden we ook bewust rekening met onze omgeving en het milieu.

HET RAS

Aberdeen Angus

Oorspronkelijk komt het Aberdeen Angus ras uit het oosten van Schotland, tussen de Noordzeekust en het Hoogland. De naam van het ras is afkomstig van de graafschappen Aberdeenshire en Angus. Naast deze officiële naam worden ook wel de namen Black Angus, Red Angus of simpelweg Angus gebruikt. De runderen zijn hoornloos en komen voor in de kleuren zwart en rood. De kalveren worden op natuurlijke wijze geboren en de moederdieren hebben meer dan voldoende melk voor hun kalveren. Het zijn gemoedelijke dieren die nog dicht bij de natuur staan. Aberdeen Angus vlees is van uitstekende kwaliteit. Dit komt door de volle smaak en de malsheid welke te danken zijn aan de lichte ‘marmering’ (dit zijn hele dunne lijntjes met vet die door het vlees lopen en de smaak vasthouden). De goede eigenschappen van de Aberdeen Angus runderen worden wereldwijd geroemd. Het vlees is vaak bij de betere restaurants te vinden.

Bloemen- en kruidenrijke voeding

Grasgevoerd

Onze runderen zijn grasgevoerd. Dit voer bestaat uit kruiden- en bloemenrijke grassoorten en onderscheidt zich van het doorsnee graanvoer (denk aan maïs, gerst). Onderzoek toont aan dat het voeren van uitsluitend kruiden- en bloemenrijke grassoorten niet alleen beter is voor het rund, het is ook beter voor de mens die het rundvlees eet. Zo bevat grasgevoerd vlees meer omega-3 en minder omega-6. Grasgevoerde runderen hebben doorgaans meer beweging en groeien langzamer dan graangevoerde runderen. Uiteraard is dit te merken aan het vlees, zowel in de vetmarmering als in de smaak. Zodoende is het grasgevoerde Angus-vlees van Boerderie Bewust vol en puur van smaak.

“Oet Limburg”

Biologisch

Wat betekent biologisch eigenlijk?

Biologisch is een beschermde term. Producten mogen alleen biologisch worden genoemd indien aan bepaalde eisen wordt voldaan. Biologische producten zijn te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk.

Waarom biologisch?

Boerderie Bewust is jaren geleden ontstaan vanuit een hobby. Dat is het eigenlijk nog steeds, maar dan nét iets groter dan een reguliere hobby. We hebben plezier in het houden van onze runderen en vinden het belangrijk dat ze een kwalitatief goed en plezierig leven hebben. Dat waren onze basisprincipes waarmee we gestart zijn met Boerderie Bewust. Vanuit deze basisprincipes is de stap naar het op een biologische wijze houden van onze runderen een logisch vervolg. Het biologisch houden van onze runderen sluit naadloos aan op onze filosofie en bevestigt onze ziens- en handelswijze.

Biologisch bij Boerderie Bewust!

Onze runderen leiden een natuurlijk leven. Ze hebben bijvoorbeeld meer ruimte, eten biologisch voer en zijn veel buiten. Additionele middelen wordt alléén toegediend indien een vee arts dat noodzakelijk acht in het kader van de gezondheid van het dier.

Onze runderen grazen op Zuid-Limburgse gronden, welke rijk zijn aan diverse gras-, kruiden-, en bloemensoorten die uitermate geschikt zijn voor het Angus-rund. Deze gronden worden door Boerderie Bewust op een biologische wijze onderhouden. Ongewenste kruiden worden handmatig bestreden (zonder schadelijke stoffen voor het milieu) en er vindt uitsluitend natuurlijke bemesting plaats. Met name in de lente en in de zomer houden we rekening met het feit dat we in deze periode ook voorraad voer voor de winter dienen te maken. Daarvoor maaien we biologische weides. Vervolgens persen we het gemaaide voer in pakken en slaan we het op voor de wintermaanden, zodat er ook in de winter genoeg lekker biologisch voer is voor onze runderen.

Biologisch vlees

Het op deze bewuste wijze omgaan met de verzorging van onze runderen uit zich ook in de kwaliteit en de pure smaak van ons Angus-vlees. De runderen worden op biologische wijze geslacht en het vlees wordt op een biologische wijze verwerkt. Dit betekent onder andere dat onze vleesproducten geen toegevoegde kleur- en smaakstoffen bevatten; het zijn pure vleesproducten. De kruiden die we gebruiken om bijvoorbeeld onze Angus Burgers te maken zijn eveneens biologisch. Om zeker te stellen dat de producten die we gebruiken bij het bereiden van ons vlees ook écht biologisch zijn, voeren we minimaal 1x per jaar een controle uit op de geldigheid van het Europees biologische keurmerk van onze toeleveranciers. Daarnaast krijgen we, naast de reguliere Nvwa-controles, zelf ook jaarlijks te maken met Skal-controles. Het Skal instituut zet zich in Nederland als onafhankelijk toezichthouder in voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten. Zodoende behoudt de term ‘biologisch’ ook haar waarde.