Bio Angus Beef Wellington

Het pronkstuk tijdens ieder feestmaal: Bio Angus Beef Wellington, ofwel: een ossenhaas, omringd door duxelles, ingepakt in bladerdeeg.

 

Duxell – Benodigdheden

  • Roomboter
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 600 gr kastanjechampignons, grof gesneden
  • 4 eetlepels paneermeel
  • Sap van ½ citroen
  • ¼ kopje verse platte peterselie, fijngesneden
  • Versgemalen zeezout & zwarte peper, funghi trifolati-kruiden naar smaak

Duxell – Bereidingswijze (kan al van tevoren worden bereid)

  • Maal de champignons, sjalotten en de knoflook in een keukenmachine tot een pasta.
  • Bak deze pasta in de roomboter in een pan met anti aanbaklaag. Voeg het citroensap toe. Bak, met regelmatig omscheppen, door totdat al het vocht is verdampt (+- 30 min.).
  • Breng op smaak met peper, zout, funghi trifolati en peterselie.
  • Voeg het paneermeel toe.
  • De duxelles dient korrelig te zijn en niet te plakken. Zet dit apart.

Bio Angus Beef Wellington – Benodigdheden

  • Bio Angus Ossenhaas (+-1kg)
  • Versgemalen zeezout & zwarte peper naar smaak
  • Olijfolie
  • Bladerdeeg
  • Eierdooier
  • Duxell (zie boven)

Bio Angus Beef Wellington – Bereidingswijze

  • Haal de Bio Angus Ossenhaas uit de verpakking en laat deze 30 minuten ‘ademen’.
  • Verhit olijfolie in een stevige braadslede tot een hoge temperatuur.
  • Bestrooi de Bio Angus Ossenhaas met zout en peper en schroei deze in ca 3 min. dicht.
  • Haal het vlees uit de pan en laat het volledig afkoelen.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek (+-3 à 4 mm dik en groot genoeg om het vlees in te pakken).
  • Meng de eierdooier met 2 theelepels water en wrijf de bladerdeeg in met dit mengsel.
  • Spreid een laagje van de duxell op het bladerdeeg en leg de Bio Angus Ossenhaas er bovenop.*
  • Strooi de rest van de duxell over de Bio Angus Ossenhaas.
  • Rol het geheel strak op en plaats het in een ovenschaal met de bladerdeegnaad naar beneden. Laat de randen ca 1 cm overlappen. Druk de randen goed aan en verwijder het overtollige bladerdeeg. Vouw de uiteinden naar beneden. Tip: maak van het overgebleven bladerdeeg een leuke decoratie voor op de beef wellington.
  • Wrijf het pakket in met het eiermengsel en prik het pakket een aantal keren in met een vork.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Steek de kerntemperatuurmeter precies in het midden van het vlees.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en verlaag de temperatuur tot 180°C.
  • Haal de Bio Angus Beef Wellington uit de oven zodra een kerntemperatuur is bereikt van 50°C. Dit duurt ongeveer 30 min.
  • Laat de Bio Angus Beef Wellington 10 min. rusten onder aluminiumfolie.

Snijd het geheel aan tafel met een scherp mes in dikke plakken: geniet ervan!

*Variatietip: bouw nog een laag Serranoham in tussen het bladerdeeg en de duxell. Doe dit door de plakjes serranoham overlappend op een stuk folie te leggen. Strooi de duxell op de serranoham en plaats de Bio Angus Ossenhaas er bovenop. Rol het geheel strak op in de folie en zet het in de koelkast voor ca. 10 min. Haal daarna het vlees uit de folie en rol dit in het bladerdeeg.